Nieuws

18

juni 2017

Onderweg naar de maan om kankeronderzoek te steunen

Frederika loopt naar de maan 2017

Deze zomer heb ik een bijzondere reden om geregeld mijn loopschoenen aan te trekken: samen met meer dan 1500 andere lopers twee keer de afstand naar de maan overbruggen. Onderweg deel ik bloemen uit aan al wie kanker heeft (gehad) en aan al wie door kanker veel te vroeg dichter bij de sterren dan bij ons is. Ik loop ook voor alle mantelzorgers, zorgverleners, vrijwilligers en onderzoekers die elke dag hun kilometers naar de maan afleggen. Geef je me met een (fiscaal aftrekbare) gift voor Kom op tegen Kanker een duwtje in de rug? Dat kan via de knop ‘steun Frederika' op de website van Loop naar de Maan.

Zelf mee naar de maan lopen mag natuurlijk ook, heel graag zelfs, dan kunnen we elkaar af en toe (op zijn minst in gedachten) gezelschap houden. Registreer je als loper op www.loopnaardemaan.be.

01

juni 2017

Lotgenotengroep voor mensen met TSC: elkaar informeren en ondersteunen

Eva Schoeters, voorzitster be-TSC (foto: Frederika Hostens)

Anderhalf jaar geleden zag een nieuwe lotgenotengroep het levenslicht: be-TSC. De vzw verenigt alle mensen in België die te maken krijgen met Tubereuze Sclerose Complex (TSC). Naar schatting leven 1000 Belgen met deze zeldzame ziekte. "Veel mensen met TSC weten nog niet dat er een vereniging bestaat die opkomt voor hun rechten en contact met lotgenoten organiseert", vertelt voorzitster Eva Schoeters (foto). "Daarom vragen we aan iedereen die iemand kent die TSC heeft of mantelzorger of professioneel zorgverlener is van iemand met TSC, om onze vereniging mee te promoten." Op een activiteit van be-TSC maakte ik kennis met Flor, Jeroen, Pepijn, Mariken, Suzanne en hun familie. Lees mijn reportage over be-TSC als pdf.

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

23

mei 2017

Als mantelzorg samenvalt met palliatieve zorg: gesprek met Nathalie Fobe

Cover boek

Negen jaar lang zorgde Nathalie Fobe voor haar zieke moeder. "Ik wilde haar dit geven. Uit liefde. Maar die liefde werd zwaar op de proef gesteld. Ik wilde praten over het nakende afscheid, mijn moeder niet. Deze en andere ‘tegendraadse' verlangens dreven langzaam een wig tussen ons." Over deze moeilijke kant van mantelzorg en palliatieve zorg schreef Nathalie Fobe een boek. Het is een bijzonder boek geworden: een bundeling van brieven, gedichten, gedachten, gesprekken, mijmeringen ... weerkaatst in citaten en in foto's van bomen. Lees mijn interview met Nathalie Fobe in Samana Magazine (pdf).

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

14

april 2017

Kinderpsychologe Veerle Cosyns: “Inspelen op vragen, zorgen en angsten”

Veerle Cosyns (foto: Lieven Van Assche)

Al meer dan twintig jaar werkt Veerle Cosyns op de afdeling kinderoncologie van het UZ Brussel. "In de psychologische begeleiding die ik samen met mijn collega's aanbied, staat het gezin centraal. Als een kind kanker heeft, hebben ook de ouders, broers en zussen nood aan ondersteuning. Ook hun leven is door elkaar geschud." Ik zocht Veerle Cosyns op in De Appeltuin, een huiselijke plek voor alle kinderen die verzorgd worden in het UZ Brussel. Lees mijn reportage over Veerle Cosyns en haar team op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven en websites en voor de tijdschriften Leven en Kom op!