Nieuws

23

december 2016

Fredy Cypers, vroeger zorgverlener, nu patiƫnt

Fredy Cypers (foto: Leo De Bock)

29 jaar lang werkte hij als verpleegkundige in een universitair ziekenhuis waar hij mee het oncologisch dagcentrum oprichtte. Sinds anderhalf jaar komt hij er geregeld terug, maar dan als patiënt. ‘Wat is er veel veranderd', stelt Fredy Cypers (74) vast. ‘Ook de wetenschap is enorm geëvolueerd. Ik word nu behandeld met een geneesmiddel waarvan ik nog nooit had gehoord.' Fredy heeft een zeldzame vorm van non-Hodgkin-lymfeklierkanker. Voor Leven en allesoverkanker.be schreef ik zijn verhaal neer. Lees de getuigenis van Fredy Cypers op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven en websites en voor de tijdschriften Leven en Kom op!

17

november 2016

Een baby zien lijden, een beeld dat nooit went

Affiche Pril Leven (Stenola Productions en Associate Directors)

In België wordt ongeveer 8% van alle kinderen te vroeg geboren. Samen met andere ernstig zieke baby's vormen zij een zeer grote groep kinderen die het leven start in een couveuse. Wat betekent dit voor het kind en zijn ouders? Hoe beleven ze deze moeilijke periode? Hoe gaan broertjes en zusjes om met deze situatie? Samen met de mama van een meisje dat geboren werd op 32 weken, keek ik naar de documentairefilm Pril Leven van Claudio Capanna. Lees mijn reportage over vroeggeboorte in het novembernummer van Maczima (pdf).

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Maczima, maandblad voor mensen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

21

september 2016

Pijn bij kanker, krijgt iedereen optimale zorg?

Pijnschaal (illustratie: Kom op tegen Kanker / Visueel Vertaler)

Ruim de helft van de mensen met kanker heeft in de loop van de ziekte en de behandeling last van pijn. Ook heel wat mensen die genezen zijn van kanker hebben nog pijn. Wordt die pijn voldoende behandeld? Hoe goed is de zorg die deze mensen krijgen? Kom op tegen Kanker vroeg aan kankerpatiënten in Vlaanderen hoe zij de zorg bij pijn ervaren. Voor het tijdschrift Prikkel had ik een gesprek over dit thema met Erwin Lauwers, onderzoeker bij Kom op tegen Kanker. Lees mijn artikel over pijn bij kanker als pdf.

In opdracht van de Vlaamse Pijnliga schrijf ik artikels voor het maandblad Prikkel

11

juli 2016

Er even tussenuit, opnieuw paraat op 1 augustus (illustratie: Gudrun Makelberge)

Wenskaart Frederika Hostens (illustratie: Gudrun Makelberge)