Nieuws

01

februari 2016

Vlaams bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker in 10 vragen en antwoorden

Afnameset bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker Vlaanderen

Elk jaar krijgen in Vlaanderen meer dan 4 000 mensen te horen dat ze dikkedarmkanker hebben en sterven ongeveer 1 750 mensen aan deze ziekte. Om de kans op een succesvolle behandeling te verhogen, organiseert de Vlaamse overheid sinds 2013 een bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Waarom heb je er baat bij deel te nemen aan dat onderzoek? Wat houdt het precies in? Voor Maczima beantwoordde ik met de hulp van prof. dr. Karen Geboes (UZ Gent) en prof. dr. Eric Van Cutsem (UZ Leuven) tien veel gestelde vragen over het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Lees mijn artikel over dikkedarmkankerscreening als pdf.

In opdracht van Ziekenzorg CM schrijf ik artikels voor Maczima, maandblad voor mensen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

22

december 2015

Op bezoek in een bestralingsafdeling

Bestralingstoestel in AZ Turnhout

Elke dag jaar krijgen ongeveer 65.000 mensen in België te horen dat ze kanker hebben. Meer dan de helft heeft op een bepaald moment als behandeling radiotherapie nodig. Wat houdt deze behandeling precies in? Hoe verloopt de opvang in het ziekenhuis? Voor het tijdschrift Maczima knoopte ik op de afdeling radiotherapie van het AZ Turnhout gesprekken aan met zorgverleners, patiënten en mantelzorgers. Lees mijn artikel over radiotherapie als pdf.

In opdracht van Ziekenzorg CM schrijf ik artikels voor Maczima, maandblad voor mensen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

14

oktober 2015

Patrick Mullie: ‘Minder en anders eten binnen een gezonde leefwijze’

Cover

Nog nooit kampten zoveel mensen met overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten. Tegelijk circuleerden nog nooit zoveel diëten, voedingsadviezen en kookboeken. Ze brengen lang niet altijd dezelfde boodschap en spreken elkaar vaak tegen. Hoe kunnen jij en ik nog weten wat gezond is en wat niet? Voor Maczima stak ik mijn licht op bij voedingswetenschapper Patrick Mullie. ‘Om overgewicht en obesitas te vermijden en te bestrijden is er maar één uitweg: minder eten en meer bewegen', stelt Patrick Mullie. ‘Minder energie opnemen dan we verbruiken, dat is de kunst.' Lees mijn interview met Patrick Mullie als pdf.

In opdracht van Ziekenzorg CM schrijf ik artikels voor Maczima, maandblad voor mensen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

14

september 2015

Oncologe dr. An Vandebroek over aanvullende behandelingen bij kanker

Dr. An Vandebroek (foto: Lieven Van Assche)

Veel mensen met kanker nemen voedingssupplementen om hun weerstand te versterken, gaan naar een acupuncturist, beoefenen yoga of mindfulness ... Het zijn voorbeelden van behandelingen die de klassieke medische behandeling kunnen aanvullen. Hoe verhouden medische en aanvullende behandelingen zich tot elkaar? In welke mate beïnvloeden ze elkaar? Waarmee houden patiënten het best rekening? Ik legde deze en enkele vragen voor aan dr. An Vandebroek, medisch oncologe aan ZNA Middelheim. Lees mijn interview met dr. An Vandebroek op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven en websites en voor de tijdschriften Leven en Kom op!