Favorieten

Vanuit juridisch en economisch oogpunt is mijn ‘schrijfwinkel' een eenmanszaak. Toch is het eilandgevoel me vreemd, omdat ik veel belang hecht aan samenwerking met partners die net als ik een boon hebben voor duurzaam ondernemen en helder communiceren. Om te schrijven, heb ik ook zuurstof nodig. Die vind ik onder andere in muziek, musea, boeken, gedichten, treinen, parken, en natuurgebieden. Zuurstof die ik graag met je deel.

Antwerpen-Poperinge

Aankondigingsbord trein naar Poperinge in station Antwerpen-Berchem (foto: Frederika Hostens)

Ooit sakkerde ik wel eens dat ik in Kortrijk een half uur moest wachten als ik van Antwerpen naar Menen spoorde. Sinds mijn ouders naar Ieper verhuisden, is er een rechtstreekse lijn tussen Antwerpen-Berchem en Poperinge. Een mooier cadeau hadden de Belgische spoorwegen me niet kunnen geven! Dus ja, mijn favoriete treinlijn, dat is Antwerpen-Poperinge (en natuurlijk ook in de andere richting).

De stem van mijn cello

Cello (foto: Frederika Hostens)

Waaraan het geluid van een cello doet denken
de cellist Widlund vertelde me dat
er in dit instrument iets huist - een stem
een al heel oude stem waarnaar je zoekt
als je speelt en die je herkent
als je haar vindt

Lees het volledige gedicht van Rutger Kopland over de stem van een cello op poëzie-leestafel.info.

Benieuwd met welke celloklanken ik me graag omring? Beluister mijn Spotify-afspeellijst Cello Virtuoso.

Greenhouse Antwerpen

Groene gevel Greenhouse Antwerpen (foto: Filip Claessens)

Sinds 2018 werk ik regelmatig vanuit Greenhouse Antwerpen, een coworkingruimte in de Uitbreidingstraat in Berchem. Ik viel voor de groene gevel, maar ook binnen is de gedeelde infrastructuur dik in orde, met voldoende daglicht en ergonomisch meubilair. Voor mij is het een inspirerende en motiverende werkomgeving met fijne contacten. Tip: proef zeker eens de soep, salades en broodjes van Greenhouse Café en vraag naar de vegetarische en plantaardige opties.

Herbronnen in het Heuvelland

Stiltepad Westouter - hangmat met haiku van Geert De Kockere (foto: Frederika Hostens)

Het Stiltepad Westouter nodigt uit om in alle rust te luisteren naar wat de stilte doorbreekt: je voetstappen, je ademhaling, ruisende bomen, kwebbelende vogels en kabbelende beekjes. Hangmatten, ligzetels en banken laten je op verrassende plekken stoppen bij haiku's van dichter Geert De Kockere. Zo wordt wandelen lezen, horen, luisteren, zien en genieten.

De beek, nooit vraagt ze,
niet één keer: Is het nog ver?
Zingend vloeit ze voort.
(Geert De Kockere)

Hier groeit uit gras een groter licht

Beeld in Middelheimmuseum Antwerpen (foto: Frederika Hostens)

Lopen. Wandelen. Slenteren. Stilstaan. Kijken. Zitten. Vol bewondering verwonderd zijn ... De beelden en bomen in het Middelheimmuseum in Antwerpen nodigen me keer op keer daartoe uit. ‘Hier groeit uit gras een groter licht waaruit de dingen groeien en daaruit de stille wandelaars', schreef Bernard Dewulf toen hij in 2012-2013 stadsdichter was van Antwerpen. Een prachtgedicht voor en over een prachtmuseum.

Lees het volledige gedicht van Bernard Dewulf over het Middelheimmuseum op beeldgedicht.info.

Museum Voorlinden

Museum Voorlinden - zicht van binnen naar buiten (foto: Frederika Hostens)

Als er één museum is dat ik na elk bezoek nog eens wil bezoeken, dan is dat Voorlinden in Wassenaar (in Nederland, vlak bij Den Haag). Knap hoor, hoe binnen en buiten er in elkaar overvloeien. Hoe de lucht je blik vasthoudt in de Skyspace van James Turrell, hoe Richard Serra je op sleeptouw neemt in zijn doolhof Open Ended en hoe het water in de Swimming Pool van Leandro Erlich je kijk op de wereld verandert. Of hoe kunst ons dichter bij de natuur en bij onszelf kan brengen.

Plantaardige revolutie

Plantaardig lekkers - groenten, peulvruchten, bonen, noten en zaden

In de lente van 2020 voltrok zich in ons gezin een ware eiwitrevolutie. We aten al een tijd minder vlees, maar door geen vlees meer in huis te halen, gingen we een stap verder. Ook andere dierlijke producten vind je nog maar zelden in onze koelkast. Het is onze bescheiden bijdrage aan een duurzame, diervriendelijke en gezonde voedselketen. En ja hoor, we genieten er ook van! Inspiratie nodig? Op de website van Proveg vind je tal van recepten voor plantaardig lekkers.

Treintrots en fietsplezier

Blue-bike-fiets

Lang voor het mooiklinkende woord ‘treintrots' de Nederlandse taal binnenglipte, was ik al een trotse fan van het spoor. En om de afstand tussen treinstation en eindbestemming te overbruggen, spring ik vaak op een deelfiets van Blue-bike. Ik denk dat ik mezelf een ‘early adopter' van de blauwe fietsen mag noemen, want ik was in 2011 een van de eerste abonnees. En ja, ook daar ben ik trots op!

Twijfelgrens

Kunstwerk Twijfelgrens in Borgloon (foto: Frederika Hostens)

In Borgloon toont beeldend kunstenaar Fred Eerdekens een geplooide lijn in het landschap. Wanneer je vanuit een bepaalde positie naar deze houtachtige sculptuur kijkt, kan je er het woord 'twijfelgrens' in lezen. Fred Eerdekens gebruikt taal wel vaker als medium voor zijn kunstwerken. Tegelijkertijd is zijn werk een reflectie over hoe taal werkt. Voor Twijfelgrens moet je het juiste standpunt innemen om het 'verborgen' woord te ontdekken en het samen met het landschap waarmee het vervlochten is in je op te nemen.