Nieuws

09

januari 2023

Inloophuizen voor mensen met kanker en naasten

Gast Villa Zomernest (foto: Lieven Van Assche)

Wat kunnen inloophuizen of open huizen betekenen voor mensen met en na kanker en hun naasten? Met die vraag trok ik naar Villa Zomernest in Sint-Martens-Latem, waar ik samen met fotograaf Lieven Van Assche een dag lang Rita volgde. 'Ik kan hier onthaasten en doen waar ik zin in heb. Ik heb ook veel aan de contacten met lotgenoten. We praten niet altijd over wat we gemeenschappelijk hebben, maar we weten dat we erover kunnen praten. Dat is voor mij het belangrijkste.' Lees mijn reportage over Rita's dag in Villa Zomernest op allesoverkanker.be/leven.

Voor Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, allesoverkanker.be en Leven, driemaandelijks magazine voor mensen met kanker en hun naasten.

01

januari 2023

Ik wens je een mooi 2023

Lentebeeld Hobokense Polder Antwerpen (foto: Frederika Hostens)

23

december 2022

Sociale contacten, stigmatiserende ervaringen en pijnbeleving

Maité Van Alboom, klinisch psycholoog

Heeft het aantal sociale contacten invloed op hoe je je mentaal en fysiek voelt als je met chronische pijn leeft? En wat is het effect als je je niet begrepen of serieus genomen voelt? Dat onderzocht klinisch psycholoog Maité Van Alboom (foto). Als doctoraatsstudent aan de UGent werkte ze in de vakgroep Experimenteel-Klinische en Gezondheidspsychologie mee aan een onderzoek naar de relatie tussen sociaal netwerk, stigmatiserende ervaringen en welbevinden bij mensen met chronische pijn. Lees mijn interview met Maité Van Alboom over de resultaten van dat onderzoek in Prikkel (pdf).

In opdracht van de Vlaamse Pijnliga schrijf ik artikels voor het maandblad Prikkel.

07

december 2022

Betrouwbare en toegankelijke informatie over kanker

Allesoverkanker.be - homepage - mobiele weergave

Acht jaar geleden hield ik mee allesoverkanker.be boven de doopvont. Sindsdien blijf ik teksten voor nieuwe pagina's schrijven en bestaande pagina's actualiseren, in nauwe samenwerking met de interne communicatieploeg van Kom op tegen Kanker en met externe lectoren gespecialiseerd in kanker en kankerzorg (onder andere dokters, verpleegkundigen, psychologen, diëtisten, kinesisten en sociaal werkers). Hoe mensen met kanker en hun omgeving nóg beter informeren, was de insteek voor een grondige herwerking van de website. Het resultaat? Dankzij een betere navigatie en toegankelijkheid vinden de bezoekers nog vlotter waarnaar ze op zoek zijn. Blij en trots dat ik mee ideeën mocht aanreiken voor de nieuwe allesoverkanker.be en de informatie over kanker(zorg) mag blijven aanvullen en aanpassen.

Voor Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, allesoverkanker.be en Leven, driemaandelijks magazine voor mensen met kanker en hun naasten.