Nieuws

11

juli 2021

Ik wens je een mooie zomer! Frederika (op hoogtestage tot 2 augustus)

Les Ecrins - Vallon d’Arsine (foto: Frederika Hostens)

10

juni 2021

Thuishospitalisatie: de weg vooruit!

Thuishospitalisatie Onco@home (fotograaf: Filip Claessens)

In 2016 startte in Zuid-West-Vlaanderen met steun van Kom op tegen Kanker ‘Onco@home' op. In dat project werken drie ziekenhuizen en drie erkende diensten voor thuisverpleging samen. Ook in andere regio's lopen of liepen er gelijkaardige projecten voor gespecialiseerde zorg aan huis voor mensen met kanker of een andere ziekte. Kom op tegen Kanker wil ervoor zorgen dat deze zorgvorm, ook thuishospitalisatie genoemd, breed beschikbaar wordt in België. Samen met diverse zorgpartners bracht de organisatie in kaart wat daarvoor nodig is. Ik begeleidde de interne en externe communicatie over en voor dit participatieve proces (met o.a. een druk bijgewoond symposium op 21 april 2021) en schreef over Onco@home een reportage voor het patiëntenmagazine Leven.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be, komoptegenkanker.be en voor het patiëntenmagazine Leven.

24

maart 2021

Van lekkers op mijn scherm naar lekkers in mijn tuin en ... op mijn bord

Cover Velt-boek

Na Meer dan sprietjes (verschenen in 2018) en Meer dan schaduw (verschenen in 2019) beleefde ik in het najaar 2020 veel plezier aan de eindredactie van Ecologisch tuinieren in potten en bakken (verschenen in februari 2021). Het boek staat boordevol tips voor wie (zoals ik) geen grote tuin heeft en toch zelf eetbare planten wil kweken. Groenten en eetbare bloemen, kruiden, bessen en zelfs fruitboompjes: er kan meer dan je denkt! In het boek toont auteur Lieven David hoe je stap voor stap je minituintje opstart en verzorgt. Kurt Cornelis van Sfumato verzorgde de opmaak. Doorblader enkele pagina's of bestel Ecologisch tuinieren in potten en bakken in de webshop van Velt.

In opdracht van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) verzorg ik de eindredactie van boeken over groenbeheer en ecologisch tuinieren.

01

december 2020

Inge Declercq: ‘Slaapmedicatie is zelden nodig of nuttig’

Cover boek

Een op de drie Belgen heeft op de een of andere manier een probleem met slapen. Volgens slaapexpert Inge Declercq bestaat voor de meeste van die problemen een oplossing. ‘Zoek hulp als je een slaapprobleem hebt dat jouw functioneren overdag beïnvloedt. Leg de lat ook niet te hoog. In onze maatschappij heerst een hoge prestatiedruk: het leven moet perfect zijn, dus de slaap moet ook perfect zijn. Leer aanvaarden dat je soms eens een minder goede nacht hebt.' Lees mijn interview met Inge Declercq en 10 tips voor een betere nachtrust in Samana Magazine (pdf). Voor wie zich wil verdiepen in dit onderwerp, raad ik het boek van Inge Declercq De kracht van slapen aan.

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.