Nieuws

02

oktober 2020

Actieve opvolging bij prostaatkanker: het verhaal van Jan Gevers

Jan Gevers (foto: Lieven Van Assche)

Toen Jan Gevers (53) in november 2016 geconfronteerd werd met prostaatkanker, gebruikte hij de tijd tussen de diagnose en de geplande operatie om zich grondig te informeren over zijn ziekte. ‘Ik hoorde dat actieve opvolging, zonder operatie, soms ook een behandeloptie is. Ik besprak dat met twee urologen en mijn huisarts. Door hen gesteund koos ik ervoor om me niet te laten opereren.' Jan deed de voorbije jaren meer dan zich op regelmatige tijdstippen laten onderzoeken. ‘Ik wou mijn lichaam de kans geven om zich tegen mijn ongewenste gast te verweren en besloot gezonder te gaan leven.' Lees Jans verhaal op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be, komoptegenkanker.be en voor het patiëntenmagazine Leven.

11

augustus 2020

Danny De Looze: 'Niets gaat boven de dankbaarheid van mijn patiënten'

Danny De Looze (foto: Thomas Sweertvaegher)

Danny De Looze, kliniekhoofd van de dienst Maag-, darm- en leverziekten volwassenen van het UZ Gent en auteur van Lactose, gluten en co, behandelde al duizenden mensen met maag-darmproblemen. ‘Het geeft me veel voldoening als ik mee kan zoeken naar een oplossing die hun klachten doet afnemen en hun levenskwaliteit doet toenemen.' Voor Samana Magazine had ik (op afstand) een boeiend gesprek met hem over consultaties in coronatijden, online vergaderen en lesgeven, wetenschappelijk onderzoek naar de bacteriënkolonie in onze darmen, buikpijn en het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Lees mijn interview met topdokter Danny De Looze in pdf-formaat.

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.

03

juni 2020

Luc Van de Ven: 'We mogen ons niet laten verlammen door angst'

Portretfoto Luc Van de Ven (fotograaf: Jürgen Doom)

Ouderenpsycholoog Luc Van de Ven blikt in het juninummer van Samana Magazine terug op een periode waarin veel mensen bezoek van hun vertrouwenspersonen gemist hebben. ‘Moderne communicatiemiddelen verzachten het leed, maar zijn geen volwaardige vervanger. Ook de onzekerheid weegt. Wanneer zal het "normale" leven hernemen? We zijn het niet gewoon om met zo'n grootschalige onzekerheid om te gaan. We zijn het gewoon om alles onder controle te houden en gaan ervan uit dat als we ons best doen, alles goed komt. Dat klopt nu niet. Van die onzekerheid worden we bijzonder ongerust en dat begrijp ik.' Lees mijn interview met Luc Van de Ven (pdf).

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.

20

april 2020

Corona treft ook leven in asielcentra: ‘Niet bang, wel bezorgd’

Jongen in voetbalgoal (foto: Unsplash / Frank Mckenna)

In welke mate beïnvloeden de coronamaatregelen het dagelijks leven in een opvangcentrum voor asielzoekers? ‘Alle groepsactiviteiten zijn geschrapt', zegt Jan Herthogs van opvangcentrum Linkeroever. 'Geen Nederlandse les meer. Geen voetbal. Geen breiavond. Geen bowling. Dat is een wereld van verschil. We doen nu noodgedwongen suggesties voor activiteiten waar bewoners zich individueel mee kunnen bezighouden. Dat vraagt van bewoners en begeleiders een andere insteek. Ik hoop dat de beleidsmensen ons niet vergeten, nu niet en ook niet na deze crisis als er algemene conclusies worden getrokken.' Lees mijn interview met Jan Herthogs op Sociaal.Net.

Sociaal.Net brengt achtergrond, verhalen en opinie voor sociale professionals. Het focust op alle domeinen en beroepsgroepen uit het ruime veld van welzijn en gezondheid.