Nieuws

20

juni 2018

Een dag uit het leven van een oncodiƫtiste

Ciele Snauwaert (foto: Lieven Van Assche)

Als mensen met kanker tijdens of na hun behandeling voedingsproblemen ondervinden, kunnen ze terecht bij een diëtist die gespecialiseerd is in de begeleiding van kankerpatiënten. Welke taken neemt een oncodiëtist op zich? Wat is zijn of haar rol in het zorgteam? Voor het magazine Leven volgde ik een dag lang Cielke Snauwaert, een van de vier oncodiëtisten van het AZ Groeninge in Kortrijk. Lees mijn reportage over de rol van de oncodiëtist op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be en voor het patiëntenmagazine Leven

17

mei 2018

Solidariteit onder vrouwen met een gynaecologische kanker

Op stap met Esperanza

Een moment van ontspanning en een deugddoende babbel, een warm onthaal, een betrokken verhaal, dat beogen de dames van Esperanza met hun maandelijkse uitstap en koffiemoment. Alles vanuit de mantra: kanker blijft een facet van je leven, hoe het je ook vergaat. Voor Samana Magazine volgde ik de lotgenotengroep voor vrouwen met of na een gynaecologische kanker tijdens een bezoek aan de stadsschouwburg van Leuven. Lees mijn reportage over Esperanza als pdf.

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

30

april 2018

Psychologische begeleiding bij en na kanker: "De verwerking ruimte geven zonder erin te blijven hangen"

Marion op kankercounteren.be (foto: Filip Claessens)

Net als het hoofdpersonage Tristan in Gevoel voor tumor studeert Marion (25) geneeskunde en werd ze tijdens haar studies behandeld voor kanker. "Enkele weken na de operatie voelde ik me emotioneel helemaal afgevlakt. Ik pakte het visitekaartje vast dat de oncopsycholoog me in het ziekenhuis had toegestopt en belde haar op. De gesprekken met haar hielpen me om mijn negatieve gedachten te leren omdraaien in positieve." Lees Marions verhaal op kankercounteren.be, een initiatief van Kom op tegen Kanker voor jongeren tussen 17 en 35 jaar die kanker hebben (gehad).

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be en voor het patiëntenmagazine Leven

21

april 2018

Stoma en goesting?!

Cover brochure Stoma en goesting?!

Voor StomaVlaanderen redigeerde ik een brochure over intimiteit en seksualiteit bij mensen met een stoma, pouch of vervangblaas. Stoma en goesting?! is doorspekt met tips, weetjes en getuigenissen van stomadragers. De brochure richt zich tot stomadragers en hun partner en zoomt in op thema's zoals intimiteit, seksueel functioneren, vruchtbaarheid en anticonceptie. In de brochure vindt u ook een overzicht van medische behandelingen en hulpmiddelen en u leest er bij welke zorgverleners en lotgenotengroepen u als stomadrager terechtkunt. Doorblader of download de brochure Stoma en goesting?!.

StomaVlaanderen is een samenwerkingsplatform van Vlaamse stomalotgenotengroepen. StomaVlaanderen lanceerde o.a. een toiletpas en een reiswijzer en organiseert om de twee jaar een Vlaamse infodag.