Nieuws

30

april 2018

Psychologische begeleiding bij en na kanker: "De verwerking ruimte geven zonder erin te blijven hangen"

Marion op kankercounteren.be (foto: Filip Claessens)

Net als het hoofdpersonage Tristan in Gevoel voor tumor studeert Marion (25) geneeskunde en werd ze tijdens haar studies behandeld voor kanker. "Enkele weken na de operatie voelde ik me emotioneel helemaal afgevlakt. Ik pakte het visitekaartje vast dat de oncopsycholoog me in het ziekenhuis had toegestopt en belde haar op. De gesprekken met haar hielpen me om mijn negatieve gedachten te leren omdraaien in positieve." Lees Marions verhaal op kankercounteren.be, een initiatief van Kom op tegen Kanker voor jongeren tussen 17 en 35 jaar die kanker hebben (gehad).

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be en voor het patiëntenmagazine Leven

21

april 2018

Stoma en goesting?!

Cover brochure Stoma en goesting?!

Voor StomaVlaanderen redigeerde ik een brochure over intimiteit en seksualiteit bij mensen met een stoma, pouch of vervangblaas. Stoma en goesting?! is doorspekt met tips, weetjes en getuigenissen van stomadragers. De brochure richt zich tot stomadragers en hun partner en zoomt in op thema's zoals intimiteit, seksueel functioneren, vruchtbaarheid en anticonceptie. In de brochure vindt u ook een overzicht van medische behandelingen en hulpmiddelen en u leest er bij welke zorgverleners en lotgenotengroepen u als stomadrager terechtkunt. Doorblader of download de brochure Stoma en goesting?!.

StomaVlaanderen is een samenwerkingsplatform van Vlaamse stomalotgenotengroepen. StomaVlaanderen lanceerde o.a. een toiletpas en een reiswijzer en organiseert om de twee jaar een Vlaamse infodag.

 

11

april 2018

Parlementslid Anne Dedry: “Meer daadkracht nodig om mantelzorgers te ondersteunen”

Cover Samana Magazine april 2018

"Ik zit met een dubbele schouderbreuk die heel langzaam geneest maar mijn hersens en tong zijn nog helemaal intact", antwoordt Anne Dedry op mijn vraag voor een interview. Dus neem ik zonder dralen de trein naar Leuven en stel er vast dat er inderdaad niets mis is met het spraakvermogen van de 61-jarige politica. Passie voor het welzijn van zorgvragers, zorgverleners en mantelzorgers wordt de groene draad door een gesprek dat de allures aanneemt van een snelstromende bergrivier waar de energie van afspat. Lees de weerslag van mijn ontmoeting met Anne Dedry in Samana Magazine (pdf).

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

16

maart 2018

Een dag uit het leven van kinderboekenschrijfster Nathalie Slosse

Nathalie Slosse (foto: Lieven Van Assche)

Toen Nathalie Slosse (41) in 2007 borstkanker kreeg, was haar zoon Midas net geen twee jaar. "Ik miste fantasierijk materiaal om aan hem uit te leggen wat er aan de hand was met mij. In mijn hoofd groeide een verhaal over Snuiter, een klein wezentje met een fel gestreept truitje aan dat niet begrijpt waarom zijn vriend Grote Boom zo lang ziek is." Enkele maanden geleden vertelde Nathalie Slosse over Snuiter en Grote Boom in de bibliotheek en het ziekenhuis van Eeklo (AZ Alma). Voor Kom op tegen Kanker maakte ik een reportage over haar voorleessessie voor kinderen en haar lezing voor zorgverleners en leerkrachten. Lees het artikel over Nathalie Slosse op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be en voor het patiëntenmagazine Leven