Nieuws

15

april 2020

‘Geschrokken hoeveel studenten geen eigen laptop hebben’

Screenshot Sociaal.Net

Dag na dag tekent zich almaar scherper af dat de coronacrisis de meest kwetsbaren in onze samenleving het hardst treft. Ook studenten van hogescholen en universiteiten ontsnappen niet aan die bikkelharde realiteit. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor studenten die zelf hun kot en/of andere studiekosten betalen? Voor Sociaal.Net bracht ik in kaart welke problemen komen bovendrijven en welke ondersteuning Vlaamse hogescholen en universiteiten bieden. Sander Vanmaercke licht de voorstellen van de Vlaamse Vereniging van Studenten toe. Lees mijn reportage over kwetsbare studenten op Sociaal.Net.

Sociaal.Net brengt achtergrond, verhalen en opinie voor sociale professionals. Het focust op alle domeinen en beroepsgroepen uit het ruime veld van welzijn en gezondheid.

18

maart 2020

Bijzondere tijden, bijzondere uitdagingen

Mijn thuiswerkplek

De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook mijn leven is door elkaar geschud. Meer dan ooit ben ik me bewust van het belang van zorgzame en zorgvuldige communicatie, zeker als het gaat over gezondheidsthema's. Ik blijf daarom verder werken en organisaties ondersteunen voor hun interne en externe communicatie. Met spijt in het hart heb ik tijdelijk afscheid genomen van mijn intussen vertrouwde coworkingplek in Greenhouse Antwerp. Ik werk nu uitsluitend van thuis uit en overleg, vergader en interview alleen nog via mail, telefoon, Skype, WhatsApp, Messenger of Teams. Ik duim dat u, de mensen met wie u samenwerkt en uw naasten gezond blijven en een manier vinden om met deze moeilijke situatie om te gaan. Warme groeten uit Antwerpen, Frederika

Algemene informatie over het coronavirus: www.info-coronavirus.be (meer bepaald de veelgestelde vragen) of bel de gratis infolijn van de overheid op 0800 14 689 (van 8 tot 20 uur).

 

04

februari 2020

Zeldzaam maar talrijk

Affiche Rare Disease Day 2020 Belgium

Wist je dat in België ruim 500.000 mensen een zeldzame ziekte hebben? Zeldzame ziekten zijn aandoeningen die voorkomen bij minder dan 1 op de 2000 mensen. In totaal zijn er zo'n 6100 bekend. Elke zeldzame ziekte afzonderlijk heeft slechts een zeer kleine groep van patiënten, maar samen maken alle mensen die lijden aan een zeldzame ziekte zo'n vijf procent uit van de wereldbevolking. Ter gelegenheid van de internationale Rare Disease Day legt RaDiOrg op zaterdag 29 februari 2020 duizenden papieren edelweissbloemen neer in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerij in Brussel. Met deze actie maakt de Belgische koepelvereniging voor mensen met een zeldzame ziekte onze beleidsmakers attent op de obstakels waarop deze grote groep mensen botst en dringt ze aan op een betere ondersteuning van mensen met een zeldzame ziekte en hun naasten.

Lees mijn reportage over zeldzame ziekten in de februari-editie van Samana Magazine (pdf), met o.a. het verhaal van Bertha (13) die het syndroom van Wolfram heeft.

22

januari 2020

ADHD bij volwassenen

Pat Van Hoorebeke (foto: Samana Magazine / Stef Dehantschutter)

Pat (foto) kreeg de diagnose ADHD toen hij 55 jaar was. 'Ik was opgelucht dat ik eindelijk snapte waarom het er in mijn hoofd en leven zo chaotisch aan toeging', vertelt hij tien jaar later in Samana Magazine. Ook Ester kreeg pas op volwassen leeftijd te horen dat ze ADHD heeft. 'Ik ben me sindsdien scherper bewust van wat moeite kost voor iemand met ADHD en wat ondersteunend is.' Hoe ontdekten Pat en Ester dat ze ADHD hebben? Hoe gaan ze om met het gegeven dat hun hersenen gedeeltelijk anders functioneren dan bij mensen zonder ADHD? Wat biedt hen houvast? Ik verwerkte Pats en Esters ervaringen in een artikel over ADHD bij volwassenen voor Samana Magazine (pdf).

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers