Nieuws

01

december 2020

Inge Declercq: ‘Slaapmedicatie is zelden nodig of nuttig’

Cover boek

Een op de drie Belgen heeft op de een of andere manier een probleem met slapen. Volgens slaapexpert Inge Declercq bestaat voor de meeste van die problemen een oplossing. ‘Zoek hulp als je een slaapprobleem hebt dat jouw functioneren overdag beïnvloedt. Leg de lat ook niet te hoog. In onze maatschappij heerst een hoge prestatiedruk: het leven moet perfect zijn, dus de slaap moet ook perfect zijn. Leer aanvaarden dat je soms eens een minder goede nacht hebt.' Lees mijn interview met Inge Declercq en 10 tips voor een betere nachtrust in Samana Magazine (pdf). Voor wie zich wil verdiepen in dit onderwerp, raad ik het boek van Inge Declercq De kracht van slapen aan.

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.

02

oktober 2020

Actieve opvolging bij prostaatkanker: het verhaal van Jan Gevers

Jan Gevers (foto: Lieven Van Assche)

Toen Jan Gevers (53) in november 2016 geconfronteerd werd met prostaatkanker, gebruikte hij de tijd tussen de diagnose en de geplande operatie om zich grondig te informeren over zijn ziekte. ‘Ik hoorde dat actieve opvolging, zonder operatie, soms ook een behandeloptie is. Ik besprak dat met twee urologen en mijn huisarts. Door hen gesteund koos ik ervoor om me niet te laten opereren.' Jan deed de voorbije jaren meer dan zich op regelmatige tijdstippen laten onderzoeken. ‘Ik wou mijn lichaam de kans geven om zich tegen mijn ongewenste gast te verweren en besloot gezonder te gaan leven.' Lees Jans verhaal op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be, komoptegenkanker.be en voor het patiëntenmagazine Leven.

11

augustus 2020

Danny De Looze: 'Niets gaat boven de dankbaarheid van mijn patiënten'

Danny De Looze (foto: Thomas Sweertvaegher)

Danny De Looze, kliniekhoofd van de dienst Maag-, darm- en leverziekten volwassenen van het UZ Gent en auteur van Lactose, gluten en co, behandelde al duizenden mensen met maag-darmproblemen. ‘Het geeft me veel voldoening als ik mee kan zoeken naar een oplossing die hun klachten doet afnemen en hun levenskwaliteit doet toenemen.' Voor Samana Magazine had ik (op afstand) een boeiend gesprek met hem over consultaties in coronatijden, online vergaderen en lesgeven, wetenschappelijk onderzoek naar de bacteriënkolonie in onze darmen, buikpijn en het bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker. Lees mijn interview met topdokter Danny De Looze in pdf-formaat.

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.

03

juni 2020

Luc Van de Ven: 'We mogen ons niet laten verlammen door angst'

Portretfoto Luc Van de Ven (fotograaf: Jürgen Doom)

Ouderenpsycholoog Luc Van de Ven blikt in het juninummer van Samana Magazine terug op een periode waarin veel mensen bezoek van hun vertrouwenspersonen gemist hebben. ‘Moderne communicatiemiddelen verzachten het leed, maar zijn geen volwaardige vervanger. Ook de onzekerheid weegt. Wanneer zal het "normale" leven hernemen? We zijn het niet gewoon om met zo'n grootschalige onzekerheid om te gaan. We zijn het gewoon om alles onder controle te houden en gaan ervan uit dat als we ons best doen, alles goed komt. Dat klopt nu niet. Van die onzekerheid worden we bijzonder ongerust en dat begrijp ik.' Lees mijn interview met Luc Van de Ven (pdf).

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers.