Nieuws

20

oktober 2019

Jubileummagazine 20 jaar Debra Belgium

Cover jubileummagazine Debra Belgium

'Of ik wilde helpen om een publicatie te maken over 20 jaar Debra Belgium', vroeg coördinator Ingrid Jageneau me in juni 2019. We gingen rond de tafel zitten en brainstormden hoe we het verhaal van de Belgische vereniging voor mensen met epidermolysis bullosa (EB) in een magazine konden weergeven. Ingrid dook in de archieven van de vzw die ze mee oprichtte en liet foto's nemen van patiënten en hun naasten en van het multidisciplinaire EB-team van het UZ Leuven. Ik verdeelde de inhoud over 24 pagina's, goot de geschiedenis van Debra Belgium in een tijdlijn, redigeerde de teksten die Ingrid me aanreikte en interviewde enkele ouders van kinderen met EB. Vandaag wordt het magazine uitgedeeld op de 20ste Debra-Dag.

Epidermolysis bullosa (EB) is de verzamelnaam voor een groep ongeneeslijke blaaraandoeningen. EB is een zeldzame ziekte en ontstaat door een DNA-fout.

 

01

oktober 2019

Lichaamstraining na kanker

Foto Henny tijdens oncorevalidatietraining

Na haar behandeling voor dikkedarmkanker voelde Henny Mattheus (51) zich fel verzwakt. Ze schreef zich in voor een oncorevalidatieprogramma van drie maanden. Voor Kom op tegen Kanker maakte ik een reportage over Henny's laatste fitnesstraining in het UZ Leuven campus Pellenberg. ‘Ik voel me opnieuw sterker en fitter worden', vertrouwde Henny me toe. ‘Als ik tijdens en vlak na mijn behandeling ging wandelen, ging ik bijna niet vooruit. Nu kan ik weer sneller wandelen.' Lees mijn reportage over oncorevalidatie op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven, allesoverkanker.be, kankercounteren.be, komoptegenkanker.be en voor het patiëntenmagazine Leven

 

09

september 2019

Groene zorg: zinvolle tijdsbesteding voor kwetsbare mensen

Groene zorg in Aardbeihofke Ravels

Elke donderdagvoormiddag zijn Bart, Dirk, Wesley, Leen, Koen, Maren en Jordy te gast in het Aardbeihofke in Ravels. Ze verdelen er plastic aardbeibakjes over kartonnen inzetdozen. 'Ze zijn trots dat ze dit voor de zaakvoerders van het Aardbeihofke mogen en kunnen doen', zegt Annelies, hun begeleidster van dagcentrum Markdal in Merksplas . 'Ons aardbeiteam voelt zich hier niet alleen ontzettend welkom, maar ook heel nuttig.' Na mijn bezoekje aan het Aardbeihofke belde ik Willem Rombaut op. Hij is de coördinator van Steunpunt Groene Zorg. Hun belangrijkste taak bestaat erin om zorgaanbieders en zorgvragers aan elkaar te koppelen. Lees mijn reportage over groene zorg in Samana Magazine (pdf).

In opdracht van Samana schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers

10

juni 2019

Ingrid Nelis: ‘We beseffen vaak niet hoe hard we elkaar nodig hebben’

Cover boek

Ingrid Nelis (54) spartelde zich al door tal van moeilijke situaties. Als kind worstelde ze met een angststoornis, als kleuterjuf raakte ze verstrikt in een slopend conflict op het werk, ze maakte een zware depressie door en heeft sinds juli 2017 eierstokkanker. Wat hielp en helpt haar om ondanks die mokerslagen toch in haar kracht te blijven staan? Ingrid vertelde het me aan de hand van zes fragmenten uit haar boek ‘Gekleurde tranen'. ‘We moeten meer vertrouwen hebben in wat we voor elkaar kunnen betekenen', drukte ze me op het hart. Lees de neerslag van mijn gesprek met Ingrid Nelis in Samana Magazine (pdf).

In opdracht van Samana (vroeger Ziekenzorg CM) schrijf ik artikels voor Samana Magazine, maandblad voor mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers