Nieuws

21

september 2016

Pijn bij kanker, krijgt iedereen optimale zorg?

Pijnschaal (illustratie: Kom op tegen Kanker / Visueel Vertaler)

Ruim de helft van de mensen met kanker heeft in de loop van de ziekte en de behandeling last van pijn. Ook heel wat mensen die genezen zijn van kanker hebben nog pijn. Wordt die pijn voldoende behandeld? Hoe goed is de zorg die deze mensen krijgen? Kom op tegen Kanker vroeg aan kankerpatiënten in Vlaanderen hoe zij de zorg bij pijn ervaren. Voor het tijdschrift Prikkel had ik een gesprek over dit thema met Erwin Lauwers, onderzoeker bij Kom op tegen Kanker. Lees mijn artikel over pijn bij kanker als pdf.

In opdracht van de Vlaamse Pijnliga schrijf ik artikels voor het maandblad Prikkel

11

juli 2016

Er even tussenuit, opnieuw paraat op 1 augustus (illustratie: Gudrun Makelberge)

Wenskaart Frederika Hostens (illustratie: Gudrun Makelberge)

17

juni 2016

Met milde open aandacht naar jezelf kijken

Edel Maex (foto: Filip Claessens)

Een kankerdiagnose en -behandeling roept bij velen heftige emotionele stress en spanning op. ‘Mindfulness kan mensen met kanker en hun naasten helpen om anders met die stress om te gaan en om de spanning te verminderen', stelt dokter Edel Maex, psychiater en mindfulnesstrainer aan ZNA Middelheim (Antwerpen). Ik vroeg hem wat mindfulness precies is en wanneer het welke ondersteuning kan bieden. Lees mijn interview met Edel Maex op allesoverkanker.be.

In opdracht van Kom op tegen Kanker schrijf ik teksten voor brochures, nieuwsbrieven en websites en voor de tijdschriften Leven en Kom op!

02

mei 2016

Op bezoek in het beeldend atelier van (W)onderweg

Beeldend atelier (W)onderweg (foto: Stef Dehantschutter)

Voor een grote groep mensen met autisme lukt buitenhuis werken niet. Een deel van hen vindt gelukkig de weg naar een dagcentrum waar ze hun talenten kunnen tonen en verder ontplooien. Voor Maczima bracht ik een bezoek aan het beeldend atelier van (W)onderweg, een vereniging voor zestienplussers met een normale begaafdheid en een autismespectrumstoornis (ASS) in Wilrijk. Ik maakte er kennis met zeven bijzondere kunstenaars. Lees mijn reportage over (W)onderweg als pdf.

In opdracht van Ziekenzorg CM schrijf ik artikels voor Maczima, maandblad voor mensen mensen met een chronische ziekte en mantelzorgers